Omenapiirakka.jpg

OMENAPIIRAKKA
 


taikina:
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
200 g voita
2 kananmunaa
 

 


täyte:
10-12 kpl (1 ½ kg) omenoita
1 ¼ dl kuivaa valkoviiniä 
1 dl sokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3 rkl mantelilastuja
 

 


pinnalle:
tomusokeria
 

 


Mittaa kaikki taikinan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä seos tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita 30 minuutiksi jääkaappiin.
Pese ja kuori omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat pieniksi. Mittaa kattilaan valkoviini, sokerit, kaneli ja sitruunankuori ja höyrytä omenoita liemessä noin 10 minuuttia. Valuta omenat siivilässä ja anna jäähtyä.
 Kauli 2/3 taikinasta ja vuoraa sillä pyöreän, korkeareunaisen vuoan pohja ja reunat. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Levitä omenalohkot vuokaan esipaistetun pohjan päälle.  Kauli lopputaikinasta kansi ja painele reunat tiiviisti kiinni. Ripottele mantelilastut pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa 45-50 minuuttia. Siivilöi hieman jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria.