Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.9.2015%20

LOIMULOHI

 

1 kirjolohifilee (n. 800 g)

hienoa merisuolaa

 

 

 

glaseeraus:

noin 1/2 dl juoksevaa hunajaa 

noin 1 dl viskiä

 

 

 

 

Lohen loimutus onnistuu varsin nopeasti ja helposti kotikonstein. Meillä oli muutama vuosi sitten käytössä lauta ja vuollut puutapit ja kun ne syttyivät palamaan kerta toisensa jälkeen ja joka loimutuskerran jälkeen joutui väsäämään uudet, hankimme halsterin, johon sopii kokonainen lohifilee. Tähän käy sekä merilohi että kirjolohi,  meidän ruokakuntamme sattuu pitämään enemmän kirjolohesta. Makuasia kumpaa haluaa käyttää.

 

Lohifilee kannattaa suolata hyvissä ajoin, eli muutama tunti ennen loimutusta ja laittaa jääkaappiin maustumaan. Me käytämme suolaukseen hienoa merisuolaa ja sitä saa olla reilusti. Sitten vaan tuli pataan ja halsteri päälle. 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2028.5.2015%2

Kuvassa näkyvä kirjolohifilee painoi noin 800 g ja kypsyminen kesti suurinpiirtein puolisen tuntia. 

 

Reklamaatio%20011.jpg

Kalan pitää saada kunnolla väriä.

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2028.5.2015%2

Kun pinta on saanut tarpeeksi väriä, filee kannattaa kääntää ja antaa kypsyä hetken aikaa myös nahkapuolelta.

 

HUOM! Glaseeraa fileen pintaa silloin tällöin loimituksen aikana hunaja-viskiseoksella. Avaa halsteri siksi aikaa, kun sivelet seosta kalan pintaan. Sulje halsteri ja jatka kypsentämistä. Jatka näin, kunnes kaikki hunaja-viskiseos on käytetty. 

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2028.5.2015%2

 

Filee ei ihan välttämättä vaadi glaseerausta, mutta meidän mielestämme tämä hunaja-viskiseoksella maustettu filee on vielä parempaa kuin pelkällä suolalla maustettu.

 

P1150814.jpg

Viinilasillinen: Tommasi Soave Le Volpare

Lisukkeeksi sopii esimerkiksi kantarellirisotto.