Ruokia%20ja%20leivonnaisia%20tammikuu%20

MUSTATORVISIENIKEITTO

 

1 dl kuivattuja mustatorvisieniä + 8 dl vettä (liota vähintään pari tuntia tai yön yli)
2 rkl voita
½ purjoa (valkoista osaa) hienonnettuna
1 porkkana raastettuna
3 perunaa
sienten liotusvesi
2 dl kuohukermaa
2 kasvisliemikuutiota
mustapippuria myllystä
1/2 tl meiramia
tattisuolaa tai yrttisuolaa
200 g kantarellituorejuustoa
2 rkl sherryä

 

Koristeeksi pinnalle:

rapeaksi paistettua pekonia

 

 

Murenna kuivatut sienet käsin ja laita likoamaan veteen (pari tuntia tai yön yli). Siivilöi vesi ja säästä se. Paista sienisilppu voissa pannulla ja jätä odottamaan. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä purjo ja porkkanaraaste. Lisää kattilaan kuoritut perunat pieninä lohkoina, sienten liotusvesi, kerma, sekä mausteet. Anna keiton hautua kannen alla n. 15 min, kunnes perunat ovat kypsiä.Soseuta keitto ja lisää paistettu sienisilppu ja sherry ja kiehauta. Lisää tuorejuusto, kuumenna, mutta älä keitä enää. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. 

 

Rapea leipäviipale: Maalaisleipää tms. Hiero valkosipulinkynnellä leipäviipaleita molemmin puolin. Sivele pullasudilla pintaan oliiviöljyä. Paista 225 asteisessa uunissa, kunnes leipäviipaleet saavat kauniin värin.

 

Viinilasillinen: 50 Riesling