SAARISTOLAISLEIPÄ
1 l appelsiinituoremehua
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl Tuoppi kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä (kauraleseet ja 3 viljan leseseos käy myös)
3 dl ruisjauhoja
12 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappivettä: 1 osa siirappia ja 3 osaa vettä
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva sekä loput aineet puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata ollenkaan ja se saa olla melko löysää. Anna taikinan nousta tunnin verran kulhossa liinalla peitettynä.
Voitele kolme silikonista leipävuokaa, jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota vielä toinen tunti liinalla peitettynä.
Voit myös halutessasi paistaa pieniä, pyöreitä leipiä, jolloin hukkapaloja ei jää, vaan kauniit, pyöreät viipaleet voi sellaisenaan laittaa tarjolle. Käytä tällöin Runebergintorttupeltiä. Tämä taikina riittää 18 Runebergintorttupellillä paistettuun pieneen leipään. Huomaa että tällöin paistoaika on puoli tuntia lyhyempi kuin leipävuoassa paistettuna!
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia (tai Runebergintorttupellillä 1 1/2 tuntia). Valele siirappivedellä paistamisen puolivälissä.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään ja kääri jäähtyneet leivät kelmuun.
Anna leipien tekeytyä viileässä pari - kolme päivää niin leivät ovat parhaimmillaan.
Leipätaikinan voi paistaa myös Runebergintorttupellillä 😊.
Leipävuoassa paistettuna taikina riittää kolmeen leipään.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.