Jouluruokia%202013%20022-normal.jpg

SAARISTOLAISLEIPÄ

 

1 l appelsiinituoremehua  

75 g hiivaa

 3 dl siirappia

1 rkl suolaa

 3 dl Tuoppi kaljamaltaita

 3 dl vehnäleseitä (kauraleseet ja 3 viljan leseseos käy myös)

 3 dl ruisjauhoja

 10 dl vehnäjauhoja

 

 

Voiteluun siirappivettä: 1 osa siirappia ja 3 osaa vettä

 

 

Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva sekä loput aineet puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata ollenkaan ja se saa olla melko löysää. Anna taikinan nousta 2 tuntia peitettynä.
Voitele kolme silikonista leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin. 

 

Voit myös halutessasi paistaa pieniä, pyöreitä leipiä, jolloin hukkapaloja ei jää, vaan kauniit, pyöreät viipaleet voi sellaisenaan laittaa tarjolle. Käytä tällöin Runebergintorttupeltiä. Tämä taikina riittää 18 Runebergintorttupellillä paistettuun pieneen leipään. Huomaa että tällöin paistoaika on puoli tuntia lyhyempi kuin leipävuoassa paistettuna!

 

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa (kiertoilmalla 150 asteessa) 2 tuntia (tai Runebergintorttupellillä 1  1/2 tuntia). Valele siirappivedellä paistamisen puolivälissä.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään ja kääri jäähtyneet leivät kelmuun.
Anna leipien tekeytyä viileässä pari - kolme päivää niin leivät ovat parhaimmillaan.

 

21751293_481994772162536_188695188315647

Leipätaikinan voi paistaa myös Runebergintorttupellillä 😊.

 

 

Jouluruokia%202013%20022.jpg

Leipävuoassa paistettuna taikina riittää kolmeen leipään.